Over Art Deco

art deco lampArt Deco was een populaire internationale design stroming van 1925 tot 1939 welke de ontwerpstijl beinvloedde van de architectuur, interieur design, indrustrieel ontwerp alsmede de beeldende kunsten als mode, schilderkunst, grafisch vormgeving en film. De art deco beweging was in zekere zin een combinatie van veel verschillende stijlen en bewegingen uit het begin van de 20e eeuw, waaronder neo klassiek, constructivisme, cubisme, modernisme, Art Nouveau en futurisme. De populariteit van de stijl piekte in Europa in de jaren ’20 en werkte nog lang door in de Verenigde Staten gedurende de jaren ’30. De stijl werd toendertijd gezien als elegant, functioneel en modern. Na de jaren dertig raakte de stijl langzaam uit de gratie maar in de jaren tachtig ’80 beleefde de stijl een opmars door de popularisatie van grafisch ontwerp.

Het postkantoor aan de Neude.

Het postkantoor aan de Neude. (klik voor een vergroting)

Art Deco was van grote invloed op latere artistieke stromingen zoals Memphis en Pop art. Wereldwijd zijn er nog vele belangrijke architectonische voorbeelden te vinden van Art Deco in een grote diversiteit aan landen waaronder Groot Britannier, Spanje, Cuba, de Filliipijnen, Roemenie en Brazilie.
Het Chrysler gebouw, ontworpen door Willem van Alen is een klassiek voorbeeld. Een voorbeeld iets dichter bij huis is het postkantoor aan de Neude in Utrecht, ontworpen door J. Crouwel en opgeleverd in 1924.

Nostalux.nl
nostalux
Lampenlicht.nl
lampenlicht webshop
lamponline.nl
lamponline.nl

Leave a Reply

*

standbouw Panorama theme by Themocracy